Iz kojih razloga nastaju papilomi?

djevojka pregledava papiloma na ruci

Niti jedna osoba neće biti sretna ako se njen izgled pogorša zbog neke ozbiljne bolesti, na primjer, papiloma.

Ove formacije mogu ne samo pokvariti raspoloženje, već mogu imati i ozbiljnije posljedice, posebno ako se medicinski kompleks ne provede na vrijeme.

Međutim, ako ste postali talac ovih bradavičastih izraslina, ne biste se trebali uzrujavati.

Prema statističkim pokazateljima, ovaj problem je bolan za 10% svjetskih stanovnika, a ti se pečati mogu lokalizirati u bilo kojem dijelu tijela - na trbuhu, ispod ruke, na rukama i nogama, na tijelu, licu i čak i vrat.

Dakle, zašto se pojavljuju papilomi i tko je kriv za njihovu manifestaciju na ljudskom tijelu - razmotrit ćemo u ovom članku.

Kratak opis formacija i njihove prirode

Papilomi su izrasline na koži koje mogu biti različitih veličina, oblika i broja. Najčešće su to bradavičaste formacije, bez obzira na područje postavljanja. Da biste dobili točan odgovor na pitanje "zašto se pojavljuju papilomi", morate se upoznati s njihovim detaljnim karakteristikama.

Više od 90% lezija je benigno, transformacija u maligni tumor je malo vjerojatna, iako zanemarivanje liječenja može uzrokovati takve komplikacije.

Bradavice ove vrste mogu se pojaviti na području površina kože, kao i na području sluznice. Glavni uzročnik u nastanku papiloma je istoimeni virus - HPV, koji "živi" u ljudskom tijelu.

Gradacija ovisno o soju virusa

doktor pregledava papilome na tijelu

Dakle, zašto papilomi rastu - odgovor je vrlo jednostavan, greška je humani papiloma virus, koji ulazi u tijelo kada je zaražen i manifestira se kao izrasline na koži s općim slabljenjem imuniteta.

Liječnici danas izoliraju više od 100 mogućih tipova ovog virusa, a svi oni djeluju kao uzročnici papiloma.

Najčešće se tijekom dijagnoze određuje nekoliko vrsta formacija koje se razlikuju po veličini i drugim karakteristikama:

 • obične bradavice - pojavljuju se zbog prodora virusa tipa 2 i 4 u ćelije kože, formiraju se u području šaka, koljena, obično se manifestiraju u djetinjstvu;
 • ravne bradavičaste formacije nastaju uslijed aktivacije soja 3, 10, 28, okruglog su oblika i ne izdižu se iznad površine kože, lezije kože i jak osjećaj svrbeža djeluju kao simptomi;
 • plantarne bradavice nastaju djelovanjem prvog soja HPV -a, takvi se izrasline javljaju uglavnom na području potplata i izgledaju poput suhog kukuruza, kako se razvijaju, dobivaju koru u obliku ruba, uzrokuju bol;
 • vlaknaste bradavice nastaju uslijed progresije sojeva 2, 7, najčešće takve izrasline pogađaju žene u starijoj životnoj dobi, imaju svojstven oblik, zbog čega su često ozlijeđene;
 • genitalne bradavice se manifestiraju zbog progresije HPV -a, koji pripadaju tipovima 6 i 11, izrasline se stvaraju u području prepona, kao i na sluznici penisa.

Sada smo razmotrili zašto se pojavljuju papilomi svake vrste i koja su soja uzrokovana.

Gdje virus počinje

Postoje tri glavna načina pojavljivanja papiloma virusa, uzroci i načini prijenosa su sljedeći:

 • genitalni trakt;
 • način domaćinstva;
 • vertikalna.

Glavni izvor pojavljivanja žarišta infekcije u novom tijelu je nezaštićeni spolni odnos, dok partner može djelovati samo kao prijenosnik virusa ili sam može patiti od manifestirane bolesti. Ovaj smjer infekcije čini oko 80% svih slučajeva. Tijekom spolnog odnosa dolazi do ozljeda na sluznicama kroz koje se ljudski papiloma virus unosi u tijelo. Na taj način se prenose najopasniji sojevi.

Postoji mogućnost infekcije metodom kontakt-domaćinstvo. U ovom slučaju, papilomi imaju sljedeće uzroke: rukovanje, "koža do kože", zagrljaji, poljupci, upotreba ličnih stvari zaražene osobe, što uključuje posteljinu, sredstva za ličnu higijenu. Ako osoba voli posjećivati javna mjesta kao što su bazeni, kupke, saune, postoji veliki rizik od zaraze ovim virusom. Ako je okolina vlažna, bolest je aktivna duže vrijeme, što pogoršava situaciju.

Ljudski papiloma virus može imati potpuno različite uzroke, posebno kada su u pitanju najmanji stanovnici planete. U djetinjstvu beba dobije infekciju od majke pri rođenju, kada se kreće kroz zaraženi rodni kanal. HPV se često prenosi na djecu od njihovih roditelja, ali ne vertikalno, već na način kontakta s domaćinstvom. Razlozi za pojavu su isti kao kod ove metode infekcije (upotreba uobičajenih sredstava za ličnu higijenu, zagrljaji).

Koji su uzročni čimbenici nastanka formacija

Kočija može trajati dugo, pa čak i ne biti praćena određenim znakovima. To traje sve dok ne dođe do kvara imunološkog sistema. Čim dođe do slabljenja, stvara se nakupina ili nekoliko komada.

Postoji nekoliko uzročnih faktora za koje se smanjuje imunitet. Oni mogu biti opći za oba spola, ili mogu biti privatni za muškarce i žene. Najčešći preduvjeti za pogoršanje imuniteta uključuju sljedeće pojave:

 • probavni problemi;
 • napredovanje zaraznih bolesti;
 • teškoće u smislu metabolizma (metabolizam);
 • produženi i nekontrolirani unos lijekova;
 • nedostatak vitamina zbog loše kvalitete prehrane;
 • nedovoljno sna, stres, depresivna stanja.

Ako se pojavi izraslina ili nekoliko izraslina, to je jasan znak da se virus aktivirao. Za to vrijeme mogao je "tiho" biti u tijelu, a zatim se manifestovati u jednom ili drugom obliku, ovisno o rezultirajućem naporu. U svakom slučaju, imperativ je identificirati uzroke, a liječenje će biti sljedeći korak. Samo će stručnjak moći utvrditi štetni faktor i propisati dijagnostički kompleks.

Uzroci pojave formacija kod žena

žena je uznemirena pojavom papiloma na tijelu

Glavni preduvjeti za razvoj ovih izraslina i brtvi na koži su sljedeći faktori:

 • hormonske promjene u pozadini menopauze, trudnoće, dojenja;
 • promiskuitetni seksualni život (dovodi do genitalnih bradavica);
 • uzimanje oralnih kontraceptiva;
 • napredovanje ginekoloških bolesti;
 • nepoštivanje pravila lične higijene, uključujući i pri pranju;
 • postporođajni period, kada je imunitet oslabljen.

U svim ovim stanjima, u 90% slučajeva postoje neželjene formacije zvane papilomi i trebaju medicinski kompleks.

Uzroci pojave virusa kod muškaraca

muškarac je uznemiren pojavom papiloma na tijelu

Ljudski papiloma virusi koncentriraju se na određena područja kože i sluznice, mijenjaju strukturu epitelnih stanica, što rezultira stvaranjem bradavica.

Muška populacija nije osigurana od nastanka ove bolesti. Do rasta može doći iz brojnih razloga:

 • problemi u porodici ili na poslu, stalni stres;
 • kronične spolno prenosive bolesti zbog nezaštićenog odnosa;
 • prehlade i zarazne pojave;
 • zanemarivanje lične higijene.

Možete se zaraziti na javnim mjestima (sauna, kupka, bazen, solarij), u frizerima i kozmetičkim salonima, gdje se zanemaruje odgovarajuća antiseptička obrada instrumenata.

Postoji rizik od infekcije i u stomatološkim ordinacijama ako instrumenti nisu pravilno sterilizirani. Ali virus se ne prenosi samo komunikacijom sa zaraženim pacijentom.

Imperativ je pravodobno liječiti formacije kako se ne bi mogli pojaviti njihovi recidivi i ozbiljne komplikacije.

Značajke terapijskog kompleksa

Ako se papilomi stvaraju zbog progresivnog humanog papiloma virusa (HPV), potrebno ih je liječiti, za to postoji nekoliko skupina metoda:

 • tehnike hardverske terapije (liječenje tekućim dušikom, laserom, radiovalovima, električnom strujom);
 • liječenje lijekovima (upotreba posebnih lijekova za sprječavanje izraslina);
 • narodni lijekovi koji imaju takav učinak da se papilomi sami eliminiraju i ne mogu se ponovno pojaviti (celandin, luk, češnjak, ocat).

Važnu ulogu imaju preventivne mjere kako bi se osiguralo da se obrazovanje više ne pojavljuje.