Humani papiloma virus

humani papiloma virus šta je to

Humani papiloma virus (HPV) visoko je specifična ljudska infekcija iz porodice Papovaviridea koja ima sposobnost zaraze i transformacije epitelnih ćelija. Identificirano je više od stotinu vrsta HPV-a, od kojih 35 zaražava urogenitalni trakt čovjeka, uzrokujući oštećenje pokrovnog epitela kože i sluznice genitalnih organa.

Svaka šesta osoba je nosilac papiloma virusa - to je naznačeno u podacima SZO. Infekcija uzrokovana papiloma virusom je bradavica (kondilomi) i spada u skupinu virusno zaraznih bolesti, koje karakterizira pojava papilomatoznih formacija na koži i sluznici. HPV karakteriše hronični oblik sa stalnim relapsima.

Razlozi

Zašto se razvija humani papiloma virus i šta je to? Uzročnik je virus koji inficira gornji sloj kože i sluznice genitalnih organa. Prenos ovih virusa moguć je samo od osobe do osobe; infekcija se javlja kontaktom s kožom ili sluznicom bolesne osobe.

Može doći do infekcije humanim papiloma virusom:

 1. Seksualni kontakt. Prema Međunarodnom medicinskom udruženju, papiloma virus je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, jer čini više od 60% slučajeva.
 2. Po rođenju. Infekcija se pri rođenju može prenijeti sa majke na novorođenu bebu, što je potom preplavljeno infekcijom papiloma virusom ili bolešću papilomatoze grkljana.
 3. Tijekom autoinokulacije. Samoinfekcija se može dogoditi ako se ne poštuju osnovna higijenska pravila: epilacija ili brijanje.
 4. Po domaćinstvu. Ljudski papiloma virus karakterizira povećana vitalnost i dugo može trajati u toplom i vlažnom okruženju javnih mjesta, kao što su toaleti, kupke, teretane, bazeni. Infekcija se javlja različitim lezijama kože direktno kontaktom, upotrebom predmeta lične higijene ili na javnim mjestima.

Različite vrste HPV-a uzrokuju ili sudjeluju u razvoju:

Rute infekcije humanim papiloma virusom
 • cervikalna displazija (62%);
 • preinvazivni i invazivni rak vrata maternice (38%);
 • genitalne bradavice, urinarni trakt (51%);
 • 10% klinički zdravih žena nosi HPV;
 • 85% pacijenata sa tipičnim bradavicama na pregledu otkriva dodatna žarišta HPV infekcije vagine i vrata maternice u izraženim i blažim oblicima.

Ovi podaci omogućuju nam da pacijente s papilomavirusnim infekcijama genitalnog trakta smatramo skupinom s visokim rizikom od razvoja intraepitelnog karcinoma grlića maternice.

Klasifikacija

Primjenjuje se sljedeća klasifikacija:

 1. HPV, čija su manifestacija razne vrste bradavica (HPV 1-5):
 2. Plantarne bradavice (izgled sličan žuljevima), to su 1-4 vrste HPV-a;
 3. Ravne bradavice, to su 3, 10, 28, 49 vrsta HPV-a;
 4. Uobičajene bradavice su 27. HPV tip.
 5. HPV koji utječu na vulvu, vaginu, genitalije, cerviks i respiratorni trakt su 6, 11, 13, 16, 18, 31, 33, 35 tipova HPV-a.
 6. HPV, čija je lezija u obliku osipa povezana sa stanjem prekancerozne bolesti (HPV visokog onkogenog rizika), je HPV 39 i druge vrste.

Kao što vidite, ove benigne novotvorine mogu se stvoriti bilo gdje na tijelu:

 • vrat;
 • lice;
 • ispod biste;
 • u pazuhu;
 • na genitalijama;
 • na sluznici unutrašnjih organa, usta i nosa.

Potreba za liječenjem humanog papiloma virusa posljedica je sljedeće činjenice. Soj je unutarćelijski parazit koji nije sposoban za neovisnu reprodukciju. U tu svrhu koristi ćelije ljudskog tijela. Virus može dugo parazitirati unoseći vlastitu DNK u ljudske hromozome. Njegova primjetna aktivacija uočava se u pozadini smanjenog imuniteta.

Period inkubacije

Period inkubacije je dug: od pola mjeseca do nekoliko godina. Infekciju humanog papiloma virusa karakterizira latentni tok. Osoba se istovremeno može zaraziti s nekoliko vrsta papiloma virusa. Pod uticajem različitih faktora virus se aktivira, pojačava njegovo razmnožavanje i bolest prelazi u fazu kliničkih manifestacija.

U većini slučajeva (do 90%), samoizlječenje se javlja u roku od 6-12 mjeseci, u drugim slučajevima postoji dugi kronični rekurentni tok s mogućim malignim procesom (ovisno o vrsti virusa).

Simptomi humanog papiloma virusa

Ljudski imunitet je dovoljno jak da se bori protiv virusa u ranoj fazi njegovog razvoja. I u većini slučajeva bolest se ne razvija. Međutim, s vremenom, tijekom nekoliko mjeseci, godina ili čak decenija, ljudi mogu razviti neke od simptoma infekcije humanim papiloma virusom.

Postoji nekoliko grupa bolesti koje HPV najčešće uzrokuje:

 1. Bradavicesu okrugle, krutije od izraslina tijela promjera od 2 mm do 1 cm. Granice bradavica su vrlo jasno ocrtane, ima bradavica nepravilnog oblika. Grubi su na dodir i dolaze u raznim bojama. Najčešće nastaju na mjestima gdje je koža najviše oštećena: na rukama, koljenima ili laktovima.
 2. Plantarne bradavice. Razvijaju se kada su zaraženi virusima tipa 1, 2 na onim mjestima gdje se cipele trljaju ili pritiskaju na noge. Koža na mjestu bradavice postaje gušća, bradavica nema jasne granice.
 3. Genitalne bradavicesu vrsta bradavica koje se obično pojavljuju na sluznicama i koži genitalija: glava penisa i koža prepucija kod muškaraca, koža usana kod žena. Mogu se pojaviti i u mokraćnom mjehuru, uretri, na grliću maternice, u vagini, na koži oko anusa, u ustima. Izvana, ove genitalne bradavice izgledaju poput malih izbočenih formacija, rubovi su im neravni (na izgled poput karfiola). Ovu bolest uzrokuje humani papiloma virus 6 i 11 tipa.
 4. Bowenoidna papuloza. Male ravne bradavice (donekle slične ravnim bradavicama) pojavljuju se oko genitalija. Češće se razvija kod muškaraca koji neprestano mijenjaju seksualne partnere. Pozvani po tipovima - 16, 18, 31, 33, 42, 48, 51, 54.

Bilo koja virusna infekcija koja je stalno u ljudskom tijelu (a HPV se odnosi upravo na takvu) aktivira se samo smanjenjem imuniteta.

Ljudski papiloma virus: fotografija

fotografija humanog papiloma virusa

Da bismo saznali kako izgleda humani papiloma virus u raznim manifestacijama, pripremili smo fotografiju.

Simptomi humanog papiloma virusa kod žena

Infekcija može proći u latentnom obliku i može izazvati razvoj genitalnih papiloma. Genitalne bradavice uočavaju se uglavnom kod žena u dobi od 15 do 30 godina.

Glavni rizik od razvoja bolesti uzrokovanih tipovima 16 i 18 je razvoj raka vrata maternice. Rak grlića materice smanjuje očekivani životni vijek u prosjeku za 26 godina. Sa stanovišta razvoja karcinoma, opasan postaje samo virus koji je u tijelu duže od godinu dana.

Nažalost, ove bolesti u žena su često asimptomatske do posljednjih faza, kada je efikasnost liječenja značajno smanjena.

Simptomi humanog papiloma virusa kod muškaraca

Za muškarce je humani papiloma virus manje opasan nego za žene. Najčešće su pasivni nosači. Verovatnoća razvoja karcinoma je mnogo manja.

HPV kod muškaraca može izazvati bradavice na prepucijumu, glaviću ili frenumu. Takve formacije moraju se hitno ukloniti, jer ometaju ne samo ličnu higijenu, već i seksualnu aktivnost.

Prevencija

Nabrojimo glavne pravce prevencije humane papilomavirusne infekcije:

 • mjere lične higijene na javnim mjestima;
 • zdrav način života koji održava visok nivo imuniteta;
 • ispravan režim rada i odmora;
 • umjerena fizička kultura;
 • unos vitamina, voća, sokova;
 • samo jedan seksualni partner (idealno);
 • koristeći kondom tokom seksualnog odnosa.

Trenutno su dostupna cijepljenja protiv humanog papiloma virusa.

Liječenje humanog papiloma virusa

Trenutno ne postoji niti jedan antivirusni lijek koji bi prouzročio nestanak humanog papiloma virusa iz tijela.

Razni interferoni i interferonogeni mogu smanjiti već postojeće bradavice, ali ne smanjuju učestalost novih. Stoga glavna metoda liječenja humanog papiloma virusa ostaje uklanjanje genitalnih bradavica hemijskim ili hirurškim metodama.

Evo osnovnih metoda za uklanjanje tkiva papiloma:

 1. Radiohirurška. Radio valovna elektroda odsijeca tumor, koagulira sudove. Tada je potreban antiseptički oblog.
 2. Laser. Beskontaktni i beskrvni način. Na mjestu uklonjenog papiloma ostaje kora ispod koje se odvija zacjeljivanje. Protiv - rizik od recidiva, visoki troškovi, potreba za brušenjem preostalih ožiljaka.
 3. Elektrokoagulacija. Što se tiče efikasnosti, rezultata i cijena, metoda je slična dvije prethodne metode.
 4. Hirurški. Ovo je operacija u lokalnoj anesteziji.
liječenje humanog papiloma virusa

Prije početka liječenja, obavezno pitajte svog liječnika:

 1. Koji su tretmani dostupni u klinici u kojoj se liječite?
 2. Koliko košta svaki tretman i koje su moguće komplikacije?
 3. Hoće li operacija biti bolna?

Treba naglasiti da uklanjanje papiloma ne treba smatrati potpunim lijekom za infekciju humanim papiloma virusom, jer u ovom slučaju osoba ne prestaje biti nosilac virusa, odnosno papilarni polipi mogu se ponovo pojaviti u roku od nekoliko godina. Zbog toga, kako bi to spriječili, liječnici preporučuju zacjeljivanje cijelog tijela u cjelini.

Kriokoagulacija

Kriokoagulacija (moksibukcija tečnim azotom) brza je i efikasna metoda za liječenje genitalnih bradavica. Postupak može biti blago bolan i neugodan, ali ovo rijetko zabrinjava pacijente.

Kriokoagulacija genitalnih bradavica vrši se u nekoliko sesija tokom nekoliko sedmica. Potpuno uklanjanje genitalnih bradavica uočava se kod 75-80% pacijenata koji su podvrgnuti svim postupcima.

Preporuke za pacijente

Ne biste trebali sami pokušavati dijagnosticirati i liječiti humani papiloma virus.

 1. Prvo, morate odabrati pravu metodu.
 2. Drugo, uvijek postoji rizik da zbunite genitalne bradavice sa malignim tumorom.

Bolje ne riskirajte i povjerite svoje zdravlje profesionalcima - ovo će vam osigurati dug i sretan seksualni život. Seksualni život tokom perioda liječenja papiloma virusa prestaje do potpunog oporavka. Neophodan je pregled i, ako je potrebno, liječenje partnera.