Vrste bradavica i alternativne metode liječenja

bradavice na licu

Čak i kod najnjegovanije i zdrave kože mogu se razviti bradavice - mali zaobljeni čvorići koji pripadaju benignim neoplazmama. U većini slučajeva za njihovu pojavu je "odgovoran" humani papiloma virus (HPV), koji nosi gotovo svaka odrasla osoba, ponekad i ne znajući za njegovo prisustvo.

Vrste bradavica razlikuju se po veličini, lokaciji i razlozima njihovog pojavljivanja. Kao iu slučaju mladeža, ne postoji strogi oblik - na primjer, u trenutnoj verziji Međunarodne klasifikacije bolesti, mogu se naći u četiri odjeljka odjednom: "virusne bradavice", "seksualno prenosive bolesti", "koža bolesti" i "dobroćudne formacije".

Čini se da takva nevina neoplazma kao bradavica može uzrokovati mnogo neugodnih trenutaka. Osim što ove epidermalne izrasline imaju neestetski izgled, neke vrste bradavica mogu postati maligne bez liječenja. Tradicionalne i alternativne metode liječenja bradavica korištenjem najjednostavnijih dostupnih lijekova opisane su u nastavku.

Vrste bradavica i njihove fotografije

Bradavice su izrasline epidermalnog sloja kože koje se razlikuju po obliku i boji i u pravilu imaju benigni tok.

Bradavice su uzrokovane raznim virusima humane papilomatoze, koji se mogu zaraziti direktnim ili indirektnim - preko zaražene površine - kontaktom. Bradavice se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, biti pojedinačne ili se spajaju.

Ponašanje bradavica je nepredvidivo: one možda neće odgovoriti na najefikasniji tretman ili mogu nestati bez ikakvog liječenja. Štaviše, udio samoizlječenja ili nestanka bradavica nakon alternativnog liječenja čini oko 20% svih slučajeva.

Relapsi bolesti mogući su i nakon potpunog izlječenja. Činjenica je da je ljudski papiloma virus, koji uzrokuje bradavice, u neaktivnom stanju u koži. Kada se virus ponovo aktivira, bradavice se ponovo pojavljuju. Vjerojatnost recidiva je praktički nezavisna od metode liječenja i iznosi oko 30%.

Bradavice zahtijevaju obavezno liječenje, jer se kod nekih ljudi ove benigne formacije mogu naglo razviti u maligne. Izbor metode liječenja treba odrediti dermatolog.

Obične (vulgarne) bradavice su guste, suhe, ograničene, bezbolne, keratinizirane eminencije s neravnom površinom resica, veličine od glavice igle do zrna graška. Može se spojiti i formirati velike plakove. Obično među bradavicama postoji najveća - "materinska", nakon uspješnog liječenja, koja sve ostale mogu nestati. Najčešće se ove bradavice nalaze na rukama. Za liječenje ovih bradavica najčešće se koriste narodni lijekovi.

Plantarne bradavice - vrsta običnih bradavica - pojavljuju se na mjestima gdje su cipele pritisnute, posebno kod osoba koje se jako znoje. Plantarne bradavice, veoma guste, keratinozne, sivo-sive boje, veoma su bolne, što onemogućava hodanje; ponekad uzrokuju privremeni invaliditet.

ravne bradavice na koži

Ravne ili juvenilne bradavice obično se javljaju kod djece i mladih ljudi. Kao što možete vidjeti na fotografiji, ova vrsta bradavica ima oblik zaobljenih ili "nepravilnih" ravnih čvorića koji se nalaze na stražnjoj strani šaka, kao i na koži lica. Pojavu ravnih bradavica olakšava iritacija kože (često se javljaju duž ogrebotina, posjekotina itd. ).

Genitalne bradavice su sitni ružičasti čvorići koji se spajaju i formiraju papilarnu proliferaciju meke konzistencije na bazi u obliku nožice. Češće se razvijaju na genitalijama, u ingvinalnim i međuglutealnim naborima s nečistom kožom.

genitalne bradavice na koži

Senilne bradavice, keratomi povezani sa starenjem, razvijaju se kod starijih osoba; nije povezano s virusnom infekcijom. Plakovi sive, smeđe ili crne boje, prekriveni rastresitim rožnatim masama impregniranim sebumom. Uglavnom se nalaze na licu, vratu, trupu.

Kako se brzo riješiti bradavica kod kuće

Postoje tri glavna načina da se riješite benignih bradavica:

  • lijekovi: imunoterapija, lokalna primjena lijekova koji sadrže kiselinu, retinoična kiselina;
  • kirurški: krioterapija (moksibuscija tekućim dušikom), elektrokoagulacija, radiotalasni skalpel;
  • narodna (kao dodatna): upotreba ljekovitog bilja i voća.

Koju god metodu liječenja bradavica odabrali, morate imati na umu jačanje obrambenih snaga organizma, jer upravo slabljenje imunološkog sistema daje poticaj razvoju ove bolesti.

Evo nekoliko načina da se riješite bradavica kod kuće koristeći recepte tradicionalne medicine:

  • Nakon što smo sirovi luk namočili 2 sata u sirćetu, zavežite ga preko noći za bradavicu. Ponovite nekoliko noći zaredom. Da biste izbjegli opekotine kože oko bradavice, možete je pokriti flasterom.
  • Natrljajte bradavicu svježe isječenim polovinama krompira.
  • Jedna od dokazanih metoda kako se brzo riješiti bradavica je kauterizacija bradavica svježe otkinutim sokom celandina 2 puta dnevno. Budući da je sok od celandina prilično zajedljiv, potrebno je samo namazati bradavice, pazeći da ne dodirnete kožu okolo.