Papiloma: šta je to? Razlozi za pojavu i kako to ukloniti

Bradavice i papilomi su prilično čest problem. U većini slučajeva takve formacije na koži su benigne i praktički sigurne. Ipak, u nekim slučajevima moguća je maligna degeneracija ćelija. Stoga su mnogi ljudi zainteresirani za pitanja zašto se papiloma pojavljuje, što je to i predstavlja li ova formacija prijetnju zdravlju. Osim toga, zanimljivo je i pitanje kako se riješiti takvih izraslina na koži.

papiloma na ljudskoj koži

Papiloma: šta je to?

Papiloma je benigna izraslina kože koja nastaje kao rezultat brze proliferacije epitelnih stanica. Ove izrasline se mogu pojaviti na gotovo svakom dijelu tijela, uključujući kožu lica, vrata, grudi i prepona. Uglavnom su mekani na dodir. Vrijedi napomenuti da takve formacije mogu prilično brzo rasti.

Papiloma: uzroci nastanka

"Krivac" za pojavu kožnih izraslina je ljudski papiloma virus. Prema statistikama, gotovo 90% svjetske populacije su nosioci ove infekcije. U ljudskom tijelu virusne čestice mogu postojati mjesecima ili čak godinama bez ikakvih vanjskih simptoma.

Pojava kožnih lezija u pravilu je povezana sa slabljenjem imunološke odbrane. Prethodno prenesena zarazna ili upalna bolest, pogoršanje kronične bolesti, nezdrava prehrana, jak stres - sve to može oslabiti imunološki sustav i izazvati stvaranje kožnih izraslina.

humani papiloma virus

Papiloma: šta je to i kako je opasno?

U većini slučajeva, takve neoplazme su benigne i ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju za ljude. Ali postoje i izuzeci. Za početak, treba napomenuti da neke vrste virusa (danas je poznato više od stotinu oblika) povećavaju vjerojatnost maligne transformacije i, shodno tome, rizik od razvoja raka.

Osim toga, papilomi se često nalaze na onim dijelovima tijela koji su najčešće podložni mehaničkom naprezanju i ozljedama, na primjer na licu, rukama, pazuhu, vratu itd. Na mjestu ogoljelog izraslina formira se rana. , koji može postati kapija za infekciju i uzrokovati razvoj različitih kožnih bolesti.

Ljudski papilom: liječenje

Ako imate sličnu neoplazmu na tijelu, ni u kojem slučaju ne biste je trebali sami ukloniti. Prije svega, trebate posjetiti liječnika, jer će samo stručnjak reći da li je to zaista papiloma, šta je to i kako ga se možete riješiti.

profesionalno uklanjanje papiloma

Ako su rezultati analiza i studija pokazali da je izraslina kože zaista benigna, onda se mogu odabrati odgovarajući proizvodi za uklanjanje. U tu svrhu često se koriste kemijski agresivne tvari koje cauteriziraju tkiva neoplazmi. Efikasan je i svježi sok (ili koncentrat) celandina.

Osim toga, papiloma se može ukloniti krioterapijom. Tokom postupka, bradavica se tretira tečnim azotom, jer se tkiva uništavaju pod uticajem ultraniskih temperatura. Ipak, najpopularnije i istovremeno sigurno je lasersko uklanjanje papiloma.

Nažalost, tijelo je gotovo nemoguće očistiti od virusa. Zdrav način života, kao i uzimanje imunomodulatornih sredstava, pomoći će jačanju obrambenih snaga tijela, sprječavajući pojavu kasnijih egzacerbacija.