Glavne vrste analiza za papilome, karakteristike njihovog prikupljanja

Papiloma virus ili HPV je mikroorganizam koji ima desetke podvrsta. Ovisno o tome koji soj virusa osoba ima, nastaju određene promjene na koži, sluznicama i unutrašnjim organima.

Posebno su opasni HPV virusi koji se odnose na onkogene podvrste, odnosno povećavaju rizik od razvoja malignih bolesti. Analiza na papilome, napravljena na vrijeme, pomaže da se ustanovi soj papiloma virusa i, shodno tome, dobije antivirusno liječenje, što je ujedno i prevencija raka.

Uzroci HPV-a

Humani papiloma virus je jedan od najrasprostranjenijih virusa u svijetu.

Smatra se da se jedan ili više sojeva ovog mikroorganizma može naći u gotovo 90% populacije. Ovako raširena distribucija HPV-a je posljedica lakoće njegovog prijenosa.

Virus se prenosi samo sa osobe na osobu, ali na više načina. Najosnovniji je seksualni, a može biti ili tradicionalni seksualni kontakt ili oralni ili analni. HPV može preći sa majke tokom porođaja na bebu, a često se nakon nekog vremena otkriju papilomi u djetetovim ustima i grlu.

Često se papiloma virus prenosi kontaktom, odnosno oštećenom kožom ili korištenjem određenih osobnih predmeta od strane različitih ljudi. Mikroorganizam savršeno zadržava svoju održivost u vlažnom i toplom okruženju, pa je lako postati njegov vlasnik nakon posjete kupatilu ili bazenu.

Neke karakteristike seksualne aktivnosti povećavaju rizik od infekcije. To je njegov rani početak, česta promjena partnera, polno prenosive bolesti, abortusi kod žena. U većini slučajeva žene su seksualno zaražene HPV-om, što liječnici povezuju s anatomskim karakteristikama strukture njihovih genitalnih organa.

Papiloma virus se ne pojavljuje uvijek odmah, u većini slučajeva prođe nekoliko mjeseci i godina prije njegove vanjske manifestacije na koži i sluznicama.

Za aktivaciju patogena krivo je nekoliko provocirajućih faktora, njihova grupa uključuje:

 • Izraženo slabljenje imunološkog sistema. To se opaža nakon teških zaraznih bolesti, nakon dugotrajnog liječenja antibioticima, kod čestih respiratornih oboljenja.
 • Negativan utjecaj dugotrajnog i čestog psihoemocionalnog stresa.
 • Prisutnost hroničnih bolesti genitalnog područja, mokraćnih organa, probavnog trakta.
 • Avitaminoza.
 • Loše navike - dugotrajno pušenje, zloupotreba alkohola.

Aktivacija virusa dovodi do toga da se on akumulira u velikim količinama u određenom dijelu tijela ili na sluznicama i mijenja strukturu i funkciju stanica koje se ovdje nalaze. Rezultat ovog procesa je pojava bradavica i papiloma.

Posebno su opasne genitalne bradavice koje se pojavljuju na vanjskim genitalijama, a kod žena unutar vagine. Izrasline na koži mogu biti pojedinačne i višestruke, često su ozlijeđene, što povećava rizik od degeneracije normalnih stanica u atipične.

Kako i zašto se daje analiza na humani papiloma virus?

molekule humanog papiloma virusa

Kada se na ljudskom tijelu pojave papilomi, dermatolog sa sigurnošću može reći da je virus prisutan u tijelu ovog pacijenta.

No, da bi liječenje bilo što efikasnije, neophodna je laboratorijska dijagnostika kako bi se utvrdila vrsta virusa i njegova količina u tijelu.

Neophodno je odrediti soj HPV-a ako se otkriju papilomatozne izrasline:

 • Na vanjskim genitalijama, kod žena u vagini i kod muškaraca na penisu i uretri.
 • U području grla i usta.
 • oko anusa.

Analiza u ovom slučaju omogućava vam da utvrdite pripada li virus onkogenoj ili neonkogenoj skupini.

To omogućava liječniku da predvidi ishod bolesti i prepiše liječenje koje sprječava mogućnost razvoja maligne lezije. Neophodna je analiza na humani papiloma virus, a ako se otkriju prekancerozna stanja, kod žena se radi o displaziji ili leukoplakiji grlića materice.

Analiza na papiloma virus preporučuje se svakoj ženi nakon 30 godina. U idealnom slučaju, trebalo bi ga ponavljati jednom u tri do pet godina. Takav stav prema svom zdravlju omogućit će vam da prepoznate razvoj atipičnih stanica u ranim fazama njihovog pojavljivanja.

Za određivanje HPV-a u ljudskom tijelu razvijene su različite dijagnostičke metode. Pacijentkinja uzima krv za analizu, struganje i bris kod žena iz cervikalnog kanala i grlića materice. Kod muškaraca su za analizu potrebne ćelije iz mukoznog sloja uretre, tajne prostate.

Prije uzimanja analize preporučuje se pridržavanje nekoliko pravila. Muški pacijenti ne bi trebali mokriti sat i po. Žena tokom prethodne večernje higijene ne treba da se ispire i koristi baktericidne deterdžente.

Ako je potrebno, ako se sumnja na HPV, radi se biopsija. Odnosno, iz područja transformacije ćelije uzima se mali komadić tkiva.

Dijagnostičke metode

Moderni medicinski centri imaju nekoliko metoda za otkrivanje HPV-a u ljudskom tijelu. Najčešće korišteni su sljedeći:

 • PCR - lančana reakcija polimeraze. Ova metoda se temelji na detekciji DNK humanog papiloma virusa, što omogućava pronalazak ovog mikroorganizma s gotovo najvećom vjerovatnoćom. Za studiju su potrebne biološke tečnosti - krv, pljuvačka, urin, amnionska tečnost ili struganje sa sluznog sloja grlića materice ili uretre. DNK dijagnostika također pomaže u utvrđivanju vrste mikroorganizma i njegovog kvantitativnog omjera u trenutku uzorkovanja.
 • Digin test je moderna, visoko osjetljiva analiza koja vam omogućava da dodijelite virus jednom od stotinu sojeva i odredite njegovu onkogenost. Za analizu na papilome potrebno je struganje iz vagine ili uretre. Interpretaciju dobijenih rezultata vrši ljekar. Digin test vam omogućava da otkrijete koncentraciju virusa, što ukazuje na visok rizik od degeneracije izmijenjenih stanica u kancerogene. Stoga je ova studija neophodna za propisivanje najefikasnijeg preventivnog liječenja.

U slučaju pozitivnih rezultata testa ili u slučaju sumnjivih rezultata, propisuje se druga dijagnoza. Omogućava vam da procijenite rezultate liječenja i precizno utvrdite je li osoba zaražena HPV-om.

Ali čak i sa negativnim rezultatima, svaku osobu, ako je moguće, treba povremeno pregledavati, jer je moguće zaraziti se virusom u bilo kojem trenutku.

Karakteristike ankete kod žena

kontaktirati ljekara zbog humanog papiloma virusa

Dijagnoza papiloma virusa kod žena ima svoje karakteristike. Najinformativniji je kvalitativno uzet struganje iz zone vidljivih promjena i iz cervikalnog kanala.

Materijal se dobija posebnom četkom, a istovremeno se uzima bris za citologiju. U nekim slučajevima, za uzorkovanje se može koristiti univerzalna medicinska sonda. Materijal ne treba uzimati tokom menstruacije, jer će pokazati nepouzdane rezultate.

Pacijenticama ginekologa koji nisu navršili trideset godina dodjeljuje se samo citologija. Otkrivanje HPV-a prije 30. godine nije informativno - vjeruje se da se infekcija kod mladih odvija tajno.

Nakon 30 godina propisuje se citologija uz testove na papiloma virus. U ovom trenutku, važno je ne propustiti trenutak koji ukazuje na degeneraciju normalnih ćelija u ćelije raka.

Uloga genotipizacije?

Genotipizacija je laboratorijsko određivanje vrste virusa. Ovakva studija ima nekoliko prednosti, a to su:

 • Istovremeno otkrivanje nekoliko sojeva virusa.
 • Određivanje stepena onkogenosti HPV-a. Smatra se da se rak grlića materice javlja ako žena ima HPV tipove 16 i 18.
 • Mogućnost prepoznavanja reinfekcije od uporne (hronične) infekcije tokom ponovljenih testova.

Identifikacija onkogenih sojeva omogućava liječniku da odabere režim liječenja koji će pružiti maksimalan antivirusni učinak na organizam i preventivno spriječiti razvoj karcinoma.

Re-genotipizacija pokazuje efikasnost terapije, jer ponovna infekcija istim sojem nije moguća.

Cijena za testove

Cena testiranja na prisustvo humanog papiloma virusa u organizmu zavisi od toga koji pregled je zakazan.

Konvencionalna PCR dijagnostika u većini klinika je jeftina. Ista metoda sa određivanjem više vrsta virusa i njihove kvantitativne prisutnosti u organizmu je već skuplja. Najveća cijena Dijin testa.