Papilomi: fotografija, uzroci, liječenje papiloma

uzroci papiloma

Papiloma je benigni rast kože na obliku malih izraslina i bradavica. Danas je dokazano da su papilomi virusnog porijekla. Ovom bolešću možete se zaraziti kontaktom i kontaktom s domaćinstvom ako virus uđe u kožu malim oštećenjima i mikropukotinama. Trenutno je otkriveno nekoliko glavnih vrsta papiloma: ravni, jednostavni, plantarni, nitasti, šiljasti. Postoje papilomi koji se šire nezaštićenim seksom. Takve se novotvorine nazivaju genitalne bradavice i predstavljaju veliku opasnost za zdravlje žene. Mjesto njihove lokalizacije su vanjski genitalni organi, cerviks. Takvi papilomi obično ostanu neprimijećeni, jer ni na koji način ne odaju svoje prisustvo. Međutim, postoji velika vjerojatnost njihove transformacije u maligni tumor sluznice grlića maternice.

Uzroci papiloma

Uzrok bolesti je humani papiloma virus (kratica - HPV), koji pripada porodici Papoviridae. Jednom u ljudskom tijelu, virus papiloma uvodi se u bazalne ćelije epitela, gdje se aktivno razmnožava. Pojava papiloma ili bradavica na koži rezultat je visoke aktivnosti virusa. Sama novotvorina sastoji se od epitelnog tkiva koje sadrži krvne sudove, pa njena ozljeda može dovesti do otvaranja krvarenja.

Stvaranje većine papiloma lokaliziranih na vanjskim pokrovima tijela nije praćeno pojavom bilo kakvih simptoma. Ponekad se mogu osjetiti laganim trncima i svrbežom kože. Papilom prepoznajete po izgledu. Izvana je to mali izrast koji se uzdiže iznad kože i u pravilu se od nje ne razlikuje bojom. Ponekad se mogu naći svijetlosmeđi papilomi. Velike novotvorine koje dosežu dva centimetra i lokalizirane su na otvorenim dijelovima tijela (vrat, dekolte, lice) mogu donijeti estetske neugodnosti.

Uzrok papiloma najčešće je oslabljeni imunološki sistem, nesposoban da se nosi sa virusom koji je na vrijeme ušao u tijelo. Faktori rizika su: pušenje, zloupotreba alkohola, česti stres, bolesti probavnog sistema, promiskuitetni seks. Možete se zaraziti i posjetom bazena, sauna i javnih kupatila. Papiloma se prenosi s majke na bebu pri rođenju. Smješten u dubokim slojevima epitela i ne osjećajući se, virus se smatra uspavanim, ne predstavlja prijetnju ni svom nosiocu ni njegovoj okolini. Stoga njegovo prisustvo u ljudskom tijelu nije indikacija za liječenje. Infektivni papiloma postaje, dosežući gornje slojeve kože i lokalizirajući se iznad njene površine u obliku vidljive novotvorine.

Liječenje papiloma

Jako se ne preporučuje samoliječenje papiloma. U najboljem slučaju, to će rezultirati odsustvom pozitivnog rezultata, u najgorem - uvođenja sekundarne infekcije pod kožu. Nemoguće je samostalno izvršiti uklanjanje papiloma, izvući ga, a također češljati ili ogrebati noktima. Pogrešno uklonjeni papilom nakon nekog vremena ponovo se formira na istom mjestu. Stoga bi ovu osjetljivu stvar trebalo povjeriti specijalistu - dermatologu.

načini uklanjanja papiloma

Danas postoji nekoliko načina za uklanjanje papiloma:

  • Elektrokoagulacija;
  • Lasersko uklanjanje;
  • Uklanjanje radio nožem;
  • Cryodestruction.

Elektrokoagulacija je učinak visokofrekventne struje na zahvaćeno područje kože, pod utjecajem kojeg se proteinsko tkivo koagulira. Anestezija se koristi u slučaju uklanjanja velikih papiloma. Glavna prednost ove metode je potpuna beskrvnost samog postupka uklanjanja, nakon čega na koži nema primjetnih tragova medicinske intervencije.

Korištenje lasera u medicinske svrhe uvelike je olakšalo postojanje i liječnika i pacijenata. Danas se uz pomoć lasera izvode mnogo ozbiljnije operacije od uklanjanja obične bradavice. Laserska metoda uklanjanja dobroćudnih lezija kože prepoznata je u cijelom svijetu. Ima puno prednosti: brzi postupak, komparativna bezbolnost, odsustvo krvi i ožiljci na koži koji nastaju nakon uklanjanja papiloma hirurškim skalpelom. Nakon laserskog uklanjanja papiloma, na koži pacijenta stvara se tanki zaštitni film koji sam od sebe nestaje nakon 12-14 dana, ostavljajući na svom mjestu zdravu kožu koja se ne razlikuje od ostatka tijela.

Pacijentima koji se plaše ponovne pojave papiloma ili su već imali loše iskustvo rješavanja, preporučuje se uklanjanje novotvorine pomoću posebnog radio noža, koji presijeca cijelu površinu epitelnog tkiva zajedno s papilomom koji se nalazi na njemu. Operacija se, naravno, izvodi uz upotrebu anestezije i garantira doživotnu eliminaciju papiloma u ovom području kože.

Još jedan moderan način uklanjanja neželjenih oštećenja kože je kriodestrukcija - kauterizacija novotvorine tečnim azotom. Sam postupak je bezbolan, ali ima jedan nedostatak - u nekim je slučajevima, na primjer, kod genitalnih bradavica, neučinkovit.

Specijalista može predložiti koja je metoda najučinkovitija za uklanjanje papiloma u svakom konkretnom slučaju. Odlučivši jednom zauvijek da se riješite neugodnih manifestacija virusa na svojoj koži, trebali biste obratiti posebnu pažnju na ustanovu u kojoj će se provesti sam postupak. Sada mnogi kozmetički saloni nude uklanjanje madeža, papiloma i bradavica po relativno niskoj naknadi, ali većina njih ne može garantirati potpunu sigurnost uklanjanja i odsustvo neželjenih posljedica. Kao što pokazuje praksa, preporučuje se uklanjanje svih neoplazmi na koži, uključujući papilome, samo u bolnicama i nakon savjetovanja s dermatologom koji će dijagnosticirati bolest, utvrditi njezino tačno porijeklo i tek tada propisati postupak uklanjanja.