Simptomi, liječenje humanog papiloma virusa

simptomi i liječenje humanog papiloma virusa

Humani papiloma virus (HPV) specifični je patogen koji uzrokuje kroničnu zaraznu bolest koja se naziva infekcija humanim papiloma virusom, najčešća infekcija među ljudima.

Moderna medicina poznaje nekoliko vrsta ovog mikroorganizma, od kojih svaka ima različite manifestacije: bradavice na koži nogu, ruku i drugih dijelova tijela, genitalne bradavice na sluznici genitalija. HPV naseljava isključivo bazalni sloj kože i prenosi se polnim putem.

Sorte

Postoji mnogo vrsta virusa. Neki od njih uopće nisu štetni za ljude. Međutim, četrdesetak vrsta HPV-a uzrokuje razvoj genitalnih bradavica, i muškaraca i žena. A ima i onih koji provociraju razvoj malignih ćelija.

Među svim poznatim sortama humanog papiloma virusa razlikuju se najčešće vrste:

 • HPV, koji uzrokuje plantarne bradavice slične kukuruzu;
 • HPV koji uzrokuje ravne bradavice;
 • HPV-i koji uzrokuju rast uobičajenih bradavica;
 • HPV koji izaziva razvoj genitalnih bradavica i papiloma kod muškaraca i žena;
 • HPV osip koji je prekancerozan.

Prema vjerovatnoći razvoja karcinoma, svi se HPV dijele na sigurne viruse, viruse niskog onkogenog rizika i viruse visokog onkogenog rizika. Potonje se primjećuju na genitalijama muškaraca i žena u obliku genitalnih bradavica i papiloma. Ako se pronađu izrasline ove vrste, neophodno je njihovo hitno uklanjanje.

Kako se prenosi

Ljudski papiloma virus je vrlo zarazan. Sama infekcija u većini slučajeva javlja se u ranom djetinjstvu, tokom aktivnog bebinog istraživanja okolnog svijeta, u kojem je oštećena djetetova koža (ogrebotine, ogrebotine). Zbog takvih oštećenja papiloma virusi ulaze u djetetovo tijelo.

Određeni sojevi virusa uzrokuju genitalne bradavice kod odraslih. Mehanizam prenosa u ovom slučaju je isključivo seksualni. Virus prodire kroz mikrotraumu genitalija od jednog do drugog seksualnog partnera, uključujući analni kontakt, kao i oralni seks.

Pored toga, postoji još nekoliko načina prenošenja humanog papiloma virusa:

 • prijenos virusa s majke na dijete tijekom porođaja. U tom se slučaju razvoj papiloma kod novorođenčeta javlja na sluznici usta i grla, kao i u anusu i genitalijama;
 • samoinfekcija, kod koje se virus prenosi tijekom brijanja ili uklanjanja dlaka s jednog dijela tijela na drugi;
 • prijenos virusa iz domaćinstva (pod tušem ili bazenom).

Simptomi

Imunitet zdrave osobe sposoban je nadvladati aktivnost virusa u ranoj fazi njegovog razvoja, pa se stoga, u većini slučajeva, humani papiloma virus ne manifestira ni na koji način. Smanjen imunitet omogućava virusu da se aktivira, što dovodi do pojave karakterističnih kliničkih simptoma. Okupivši se na određenom mjestu na koži ili sluznici, virusi remete reprodukciju ćelija, ubrzavajući njihovu diobu. U tom slučaju pojavljuju se izrasline koje karakteriziraju prisustvo virusa u tijelu. Izrasline mogu biti u obliku papiloma, genitalnih bradavica, bradavica.

Papilom je mekani, izduženi izrast koji je pričvršćen na kožu pedikulom. Papilomi se najčešće stvaraju ispod mliječnih žlijezda kod žena, u pazuhu, u preponama, na vratu i u nekim slučajevima na licu. Broj i veličina papiloma brzo raste.

Bradavice su okrugle, oštre, grube izrasline na dodir s dobro definiranim granicama promjera od 2 mm do 1 cm. Najčešće se formiraju na rukama, laktovima, koljenima.

Genitalne bradavice prilično su mekane izrasline hrapave površine, pričvršćene na koži pedikulom. Najčešće se formiraju u području vanjskih genitalnih organa i anusa. Karakteristična karakteristika genitalnih bradavica je brzi rast u obliku grozdova ili karfiola.

Za žene

Ulazeći u žensko tijelo, ljudski papiloma virus provocira pojavu genitalnih bradavica ili genitalnih papiloma (između 15 i 30 godina), a često dovodi i do razvoja erozije i displazije grlića maternice. Prve novotvorine pojavljuju se u pravilu u roku od tri mjeseca od trenutka infekcije i nalaze se u većini slučajeva na usnim usnama, u predelu cervikalnog kanala, na koži oko anusa, u usnoj šupljini. Dugo vremena infekcija može živjeti u ženskom tijelu, a da se ne pokaže. Početak menopauze aktivira virus koji može izazvati malignitet ćelija sluznice genitalija.

Za muškarce

Karakteristična karakteristika humanog papiloma virusa kod muškaraca je dug i asimptomatski razvoj bolesti. U pozadini stabilnog imuniteta, virus nema vanjske manifestacije. Ali faktori poput hipotermije, prekomjernog rada, zaraznih bolesti mogu značajno smanjiti nivo imuniteta, što će samo po sebi dovesti do prvih kliničkih znakova u obliku novotvorina na koži i sluznici. Muškarci mogu razviti genitalne bradavice (genitalni papilomi), čija su omiljena staništa analno područje i penis. Kod muškaraca se takođe može primijetiti papilomatoza grkljana u ponavljajućem obliku.

Liječenje humanog papiloma virusa

Moderna medicina nema niti jedan poseban lijek koji se može boriti protiv humanog papiloma virusa. Većina izraslina može samostalno nestati u periodu od 6 mjeseci do 3 godine. Prethodno prenesena vrsta virusa razvija doživotni imunitet u tijelu.

Terapija HPV-om u ogromnoj većini slučajeva nije usmjerena na uklanjanje patogena, već na uklanjanje vanjskih manifestacija njegove aktivnosti. Bradavice i papilomi uklanjaju se kada uzrokuju kozmetičke neugodnosti ili postanu bolni. Uklanjanje genitalnih bradavica obavezno je i kod muškaraca i kod žena. Glavne metode uklanjanja su: elektrokoagulacija električnom strujom, kriodestrukcija tečnim azotom.

Liječenje papiloma i bradavica uključuje sljedeće medicinske postupke:

 • svakodnevno tretiranje bradavica sa 20% otopinom salicilne kiseline tokom dužeg vremenskog perioda;
 • injekcija na mjesto infekcije;
 • lokalni tretman bradavica kremama;
 • kauterizacija papiloma i bradavica posebnim pripravcima;
 • krioterapija (uklanjanje novotvorina u 3-4 sesije);
 • laserska terapija (1-3 sesije).

Liječenje narodnim lijekovima

HPV tretman uključuje upotrebu tradicionalne medicine. Najčešći uključuju:

 • tretiranje bradavica sokom celandina, maslačka, zelene jabuke, aloe;
 • oblozi od kaše od listova zečjeg kupusa, smrznutog planinskog pepela, belog luka, kalanhoe;
 • kupke s jakom infuzijom kantariona i kamilice;
 • Obrada bradavica odvarom kore vrbe u octu.

Ne očekujte trenutni oporavak od liječenja narodnim lijekovima. Ovo je dug i uporan proces. Ali strpljenje i ustrajnost nagradit će vas pozitivnim rezultatima.