Glavni razlozi za pojavu papiloma na ljudskom tijelu

razlozi za pojavu papiloma na tijelu

Svaka osoba može razviti takvu patološku formaciju kao što je papiloma. Štoviše, što je stariji, više ih može biti na tijelu. Da bismo odgovorili na pitanje zašto se papilomi pojavljuju na ljudskoj koži, potrebno je detaljnije proučiti njihovu prirodu. Ove formacije su mali benigni tumori koji se razvijaju iz epitelnih ćelija. Smješteni su iznad epidermisa u obliku nepravilnih kapljica. Ponekad se papilomi ne pojavljuju na tijelu, već na sluznici, ligamentima i nekim organima.

Uzročnik koji uzrokuje pojavu papiloma na tijelu je humani papiloma virus (HPV). Jednom kada je ušao u tijelo, zauvijek ostaje u njemu.

Pregledi

Specijalisti razlikuju preko stotinu vrsta ovih novotvorina. Srećom, njih 5 se najčešće pojavljuje na tijelu ljudi. Svi se međusobno razlikuju:

 • Jednostavni,koji se javljaju na gornjim udovima. Mogu postojati decenijama, ali ponekad nestanu same od sebe. Najčešće se viđaju kod djece i adolescenata.
 • Ravni,česti na vratu, licu, gornjim udovima. Oni su ponekad glavni faktor upale kože.
 • Plantar,izazivajući veliku nelagodu i jake bolove. Utiču na stopala.
 • Filiformna,česta u odraslih i starijih osoba. Najčešće nastaju na vratu, preponama i pazuhu. Takvi papilomi su često lokalizirani u području oko očiju.
 • Šiljato,koje se često nazivaju bradavicama. Nastaju na genitalijama i vrlo su opasne.

Infekcija

Razumijevajući zašto se papiloma pojavljuje na tijelu, potrebno je razumjeti kako virus ulazi u tijelo. Postoji nekoliko načina za dobivanje HPV-a:

 • kontakt domaćinstvo;
 • seksualno;
 • generički.

Patogen prodire čak i kroz mikroskopske lezije kože. Infekcija novorođenčadi događa se u rodnom kanalu majke - nositeljice papiloma virusa. Nakon infekcije, dijete često ima anogenitalne bradavice ili papilomatozu grkljana.

Razlozi za pojav

Prirodno, glavni razlog nastanka papiloma je HPV, ali ponekad se ne izdaje godinama i pod povoljnim uvjetima počinje se aktivno razvijati na tijelu. Postoje različiti faktori koji pokreću napredovanje bolesti. Uzroci papiloma:

 • nizak imunitet;
 • česte zarazne bolesti;
 • depresija i stresni uvjeti;
 • alkoholizam;
 • dugotrajna upotreba lijekova, posebno antibiotika;
 • česta promjena seksualnih partnera;
 • bolesti gastrointestinalnog trakta;
 • posjećivanje javnih mjesta kao što su saune, kupke, bazeni, plaže.

Uprkos činjenici da su razlozi za pojavu virusa različiti, kombinacija nekoliko provocirajućih faktora uzrokuje rast velikog broja novotvorina na tijelu.

Opasnost od papiloma

Osoba s HPV-om rizikuje da razvije onkološke formacije, jer se nekoliko vrsta papiloma virusa odlikuje visokom onkogenošću.

Često su glavni razlog za pojavu malignih tumora u genitalnom području. Tumori se najčešće razvijaju u starijih osoba, mada se u novije vrijeme javljaju i kod prilično mladih žena.

kako se riješiti papiloma na tijelu

Papiloma virus često uzrokuje eroziju cerviksa, što povećava rizik od karcinoma. Za muškarce virus nije posebno opasan, jer je vjerovatnoća za razvoj malignih tumora vrlo mala. Papilomi na genitalijama stvaraju određenu nelagodu koja može poremetiti punopravni seksualni život.

Ove novotvorine na tijelu su često oštećene. Posebno su opasne ozljede i infekcije papilomima koji se nalaze na mjestima trenja odjeće i na zavojima udova.

Vrlo često, prilikom brijanja, muškarci oštećuju formacije na licu i vratu. Ali svaka mehanička povreda može dovesti do njihove infekcije i degeneracije u maligni tumor.

Znakovi i dijagnostika

Nakon prodora HPV-a u tijelo, period inkubacije traje 2-3 mjeseca. U nekim slučajevima može trajati i nekoliko godina. Istodobno, virus ni na koji način ne izdaje sebe, ali pod povoljnim uvjetima za njega, papilomi se brzo pojavljuju na tijelu. Znakovi ovih novotvorina:

 1. Jednostavni papilomikruti sa hrapavom površinom. Njihova veličina može se kretati od 1 mm do nekoliko milimetara. Često su lokalizirani u grupe. Nastaje na dlanovima, prstima i poplitealnim udubinama. Takvi papilomi rastu kada je imuni sistem oslabljen.
 2. Ravni papilomise praktično ne razlikuju u boji od tona kože. Podsećaju na kvrge ravnog vrha. Te formacije često crvene i svrbe.
 3. Plantarne formacijevrlo su slične žuljevima. U početnoj fazi razvoja pojavljuju se male novotvorine u obliku konusa, koje se postepeno pretvaraju u papiloma s karakterističnim obodom. Pored nje pojavljuju se manje kćerke formacije.
 4. Filiformni papilomisu žućkaste kvržice koje postupno rastu u dužinu. Njihova veličina može doseći 1-6 mm.
 5. Genitalne bradavicepojavljuju se kada imunološki sistem ne radi pravilno. Uz dobro zdravlje, ova vrsta virusa može ostati uspavana desetljećima. Pod utjecajem provocirajućih faktora na genitalijama se pojavljuju karakteristične formacije. Kod muškaraca su lokalizirani na skrotumu, glavi penisa i frenumu. Kod žena se pojavljuju na klitorisu, cerviksu, usnama, u vagini i u anusu. Ove bezbolne formacije, veličine od 1 mm do nekoliko centimetara, imaju tanku stabljiku. Mesne su boje, ružičaste ili crvenkaste.

Dermatolog može pomoći u dijagnosticiranju određene vrste HPV-a. Specijalisti poput urologa i ginekologa također pregledavaju genitalije na neoplazme. Da bi se utvrdila onkogenost papiloma, vrši se krvni test pomoću PCR (lančana reakcija polimeraze) i DNK dijagnostike. U pravilu, stručnjak predlaže da se isto istraživanje izvede i za seksualnog partnera pacijenta.

Žene, pored gore navedenih testova, podvrgavaju se kolposkopiji i genitalnoj biopsiji. Pacijenti čiji je papiloma virus onkogeni podvrgavaju se ginekološkim pregledima dva puta godišnje. Planiranje trudnoće uključuje preliminarnu dijagnozu i liječenje virusa. Ako se kod trudnice otkriju genitalne bradavice, specijalista preporučuje uklanjanje ovih neoplazmi.

Liječenje

Papilomi se mogu liječiti različitim metodama. Najčešće se uklanjaju raznim modernim metodama. Tu spadaju:

 • kriodestrukcija;
 • lasersko uništavanje;
 • termokoagulacija;
 • hemijsko uništavanje;
 • radiohirurško uklanjanje.

Kada se HPV otkrije u tijelu, propisuje se i konzervativno liječenje tokom kojeg se koriste posebni lijekovi. Oni zaustavljaju razmnožavanje virusa i povećavaju aktivnost imunih ćelija. Kada je cerviks oštećen, koriste se i posebne masti koje se primenjuju lokalno. Liječenje papiloma virusa mora biti sveobuhvatno.

Prevencija

Riješiti se ovih neoplazmi mnogo je teže nego spriječiti njihov izgled. Znajući zašto se papilomi pojavljuju na tijelu, osoba se može zaštititi što je više moguće od zaraze ovim virusom. Za to nije dovoljno samo ukloniti uzroke bolesti, već je potrebno redovito provoditi opću jačajuću terapiju. Takođe biste trebali poštovati sva pravila lične higijene.

Budući da niko nije imun na virus papiloma, trebali biste ojačati imunološki sistem tijela, pridržavati se higijene, baviti se zaštićenim seksom i pravovremeno liječiti bolesti nervnog sistema. Kada se pojave ove novotvorine, neophodno je da ih pregleda ljekar koji će utvrditi vrstu HPV-a i preporučiti liječenje.